Over De Gezellen

De Gezellen van Taxandria is een vereniging, die reeds verschillende jaren actief is in het carnaval van Neerpelt. De vereniging is ontstaan in 1982 als een vriendenclub, die zelf wilde deelnemen aan het carnaval in Neerpelt en ± 15 leden telde. Door de jaren heen is de vereniging gegroeid tot ± 30 leden uit Neerpelt en omliggende gemeenten.

Na de organisatie van de 40ste carnavalstoet, stopten De Kwakvorsen in 1991 met de organisatie van het carnaval in Neerpelt. Het jaar voordien waren De Raadsheren begonnen met de organisatie van Kinderkarnaval te Neerpelt Centrum. Na 3 jaar nemen De Gezellen van Taxandria de organisatie van de Raadsheren over en verhuist het kinderkarnaval naar “De Kentings” te Neerpelt Boseind. Velen dachten dat het carnaval in Neerpelt helemaal uitgestorven was, maar dit was niet echt zo, want De Gezellen van Taxandria hebben de afgelopen jaren het Kindercarnaval uitgebouwd tot een volwaardig jaarlijks terugkerend gebeuren, dat elk jaar met succes honderden kinderen samen brengt om er met behulp van aangepaste animatie een onvergetelijk feest van te maken. Na een (te) lange rustpauze wordt het Neerpelter carnaval in 1996 nieuw leven ingeblazen door de organisatie van een Carnaval-Licht-stoet.

Door de deelname van een 30-tal wagens en groepen kende deze 1ste organisatie een groot succes. Na de laatste editie is de Carnavallichtstoet met ± 50 deelnemende groepen uitgegroeid tot een vaste waarde in het Limburgs Carnaval. In 1998 zijn we begonnen met de organisatie van een carnavalzitting in De Kentings te Neerpelt.

In 2007 is er een powerpoint gemaakt over de periode 1952-2007, u kunt deze presentatie hier downloaden (54mb)

Vastenavond lied 2011


Na een week van werken zijn we dér aan toe
T’ is weer carnaval en zijn nog lang niet moe
Want we vieren feest , gaan naar ieder bal.
Trek je pak maar aan het is weer carnaval

(refrein) 2x

t’ is Vastenavond wij zijn weer blij
t’ is carnaval voor jou en voor mij
dansen en springen, huppen in ’t rond
t’ is carnaval dus blijf maar gezond.

van de stiene brug tot aan de rooie pier
drinken wellie samen grote potten bier
gooi de remmen los, t’is de hoogste tijd
Carnaval oh ja dat is gezelligheid

(refrein) 2x

t’is vastenavond wij zijn weer blij
t’is carnaval voor jou en voor mij
dansen en springen, huppen in’t rond
t’is carnaval dus blijf maar gezond.

 

later denken wij nog aan die prinsentijd
we genoten samen vol met vrolijkheid
Ieder jaar genieten wij van carnaval
En dat zal zo altijd zijn van bal naar bal

(refrein 3 x)

t’is vastenavond wij zijn weer blij
t’is carnaval voor jou en voor mij
dansen en springen, huppen in’t rond
t’is carnaval dus blijf maar gezond.

Warning: file_get_contents(index.php): failed to open stream: No such file or directory in /customers/5/4/6/gzvt.be/httpd.www/wp-includes/plugin.php on line 441